Tarihçe

1988 yılında babamızdan kalan 5 adet petek ile hobi olarak arıcılık ile tanıştım. 2-3 yıl süreyle güreşen köyünde arıcılık yaptım.  O zamanlarda tamamen hobi olarak eğlence olarak görüyordum. Esas işim giyim mağazası olduğu için 2-3 yıldan sonra ilgilenemedim peteklerde söndü (öldü) ta ki 1998 yılına kadar tekrar arı ile arkadaşımın 1 petek arı hediye etmesiyle tekrardan başladım. Ve o yıl 1 petek arıdan 30 kilonun üstünde bal aldım. Hiç dışarıdan petek almadan 2008 yılına kadar arı sayısını 40-50 peteğe kadar çıkardım. Ve standart bakabileceğim sayı budur diyerek 40-50 petek sayısına sabitledim. Ürettiğim balı ilk yıllar kendi ailem ve akrabalarım ile tüketiyordum. Petek sayısı ile birlikte kiloda artınca satmaya başladım. 2009 yılından sonra kestane balını piyasadaki değerinin altında sattığımı ve ürettiğim balın daha çok bal seven, şifa arayan kişilere de ulaşması gerektiğini düşündüm. İnternet üzerinden satış yapılabildiğini bu konuda ŞEVKİ KURT  ürettiğimiz güreşen köyü, Çifteler köyü bölgelerine ait kestane balı Ardahan yöresi yaylalarındaki yüzlerce çiçekten almış olduğu çiçek balı (yayla) balını satışına başladık.

Bal çeşidi olarak kestane balı ve çiçek balı satışı yapmaktayız. Kestane balı petek başı ortalama 8 -15 kg, çiçek balı petek başı ortalama 10-20 kg yıllık bal almaktayız. Bazı yıllar bu petek başı kg olarak da değişebiliyor.

1 petekten kestane balı kg olarak 20-25kg
1 petekten çiçek bal (yayla) balı kg olarak 25-30 kg kadarda verim alınabiliyor.

Üretimin yıldan yıla değişmesinin sebebi hava koşullarıdır. Arının kestane balı yaptığı dönem kestane çiçeğinin açtığı 10 ile 20 gün arası bir süredir. Bu süreç içinde ki hava koşulları çok önemlidir. Havanın yağmurlu ve çok sisli olduğu günlerde üretim düşmektedir. Aynı şekilde Ardahan yöresinde ki hava koşulları da üretim miktarını etkilemektedir.

Hepsinden önemli olan husus arının bal yapma dönemi olan 20 günlük süreç içinde arıya dışarıdan müdahale edilmemesi şeker ve kek v.b tamamen balın üretimini artıran ama besin değerini bitiren sağlığa zararlı katkıların kesinlikle olmaması gerekmektedir.
Onun içindir ki her yıl ki üretim miktarı değişmesinin sebebi de budur. Önemli olan hususta hakiki, saf katkısız diyebileceğimiz bal üretmektir ve onu sizlere ulaştırmaktır. Bütün amacımız güvenilir, sürekliliği olan aranan bir isim haline gelmemiz.

Bal üretmek balın doğallığı tamamen bal üreticisinin inisiyatifine kalmış bir durumdur. Yöremiz itibari ile yükseklerde yaylalarda çiçek-çam karışımlı ıhlamur çam karışımlı ,ıhlamur çiçek çam karışımlı ve bizim ürettiğimiz %80-90 kestane yoğunluğunda kestane balı üretimi yapılmaktadır. Borçka da ürettiğimiz kestane balıdır. Temmuz ağustos arası 1 aylık süreç içinde kestane balı sağımını yaparız. Kestane balını aldıktan sonra arıları Ardahan yaylasına götürürüz. Ardahan da arı ırkına göre Kafkas arısının kabul edildiği bölgelerde ki çiçeklerden aldığımız balı ağustos ayının 20- 25‘inde bal sağımını yaparak seneyi kapatırız. Daha önce değindiğimiz gibi burada da önemli olan insan sağlığıdır. Çünkü şekerli bal şuruplu bal vb. Otel odalarında yapılan ballar Gürcistan Batum’dan kaçak olarak Türkiye ye giren ballarla bir anlamda savaş veriyoruz. Son zamanlarda kanun ile yasallaşıp yürürlüğe giren bal ithalatının serbest bırakılmasıyla Türkiye’nin çoğu şeyde olduğu gibi tabiat zenginliği ile övündüğümüz buna bağlı olarak ta bal çeşidi olarak zengin olan ülkemizde bu işi hakkı ile yapanlara köstek olunmaktadır.
BUNUN İÇİNDİR Kİ BALIMIZ HERKESE GÖNÜL RAHATLIĞI İLE ÖNERİYORUZ.

EN ÇOK SORULAN SORULAR
–Kestane balının tadı?
Kestane balının tadı hafif acımsı ve genzi yakan özelliği vardır. Yedikten sonra birkaç dakika ağızda bir tat bırakır. Kokusunda hafif bir keskinlik vardır.
–kestane balını nasıl tüketebiliriz?
Kestane balını şifa niyeti ile de tüketebiliriz. Kahvaltıdan tut her öğünde de tüketebiliriz. Tabi çok aşırıya kaçılmamalı fazlası enerji patlaması yapar. 1 yaşından küçük çocuklara kesinlikle tüketilmesi yasaktır.
Şifa olarak sabah aç karına 1 yemek kaşığı yatmadan önce süt ile karıştırılıp tüketmek faydalıdır.
İshal ve kabız bağırsak işleyişinde de faydalıdır. Soğuk su ile ishali durdurur. Sıcak su ile de kabız olmayı önler.
Özellikle antibiyotik etkisi vardır.
Tarçın limon kestane balı karışımı ile bronş soğuk algınlığı ve boğaz iltihaplarına iyi gelmektedir.
Bunları söylerken yıllar yılı gelen tecrübelerden ve yapılan bilimsel araştırmalardan alınan sonuçlar neticesinde söylüyoruz.
Arı ile ilgili balın faydaları ile ilgili konular kuran-ı kerim de geçmektedir.
Deneyim ve tecrübelerime istinaden tarım ve köy işleri bakanlığının açmış olduğu kursu    tamamladım . 1999 yılında arıcılık belgesini aldım.
2011 yılı ağustos ayından sonra internet üzerinden satmaya başladım kestane balı ve yayla balı ağırlıklı olarak bunun yanında yöremize özgü fındık, çay, ıhlamur, demir elması, küme, pekmez çeşitlerini yurdumuzun dört bir köşesine ulaştırmaya çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Bu işlemleri yaparken Google ve Ptt kargo ya siz değerli müşterilerimize ulaşmamızda verdikleri yardımlarından dolayı minnettarız.
–Google olmadan sizlerin bize ulaşma şansı olmazdı. Bizde böyle bir girişime giremezdik.
–Ptt kargo da ülkemizde ki her noktaya ulaşmamız da ve bal sıvı olduğu için diğer kargoların kabul etmediği fakat Ptt kargonun kabul etmesi dolayısıyla teşekkürlerimizi belirtmemiz az biledir.
Her şeyden önemli olan müşterilerimizin memnuniyetidir. Muhakkak eksiklerimiz vardır. 4 aydır başladık ama bu eksikliğimiz balın niteliği ile ilgili değil bunun dışında olan eksikliklerdir. Bize her ulaşan kişiye ürünlerimizden alsın veya almasın hepsini dinlemeye hepsine cevap vermeye sonuna kadar çalıştık çalışmaya da devam edeceğiz. Sattığımız ürünün arkasındayız. Biz kendi balımızı üretiyoruz kendi balımızı satıyoruz. Hiçbir şekilde dışarıdan bal alımı yapmıyoruz. Balımız bittiğinde bir sonra ki sezona kadar bal satımını sonlandıracağız. Tabi ki arz talep doğrultusunda ilerleyen yıllarda talebe göre petek sayımızda artışı düşünmek zorundayız. Ama bunu yaparken öncelik maddiyat önce sürekliliği olan bir müşteri portföyü oluşturmak bunun içindir ki 1-2 yıllık değil de uzun yıllar yapmak her geçen yılda üzerine yenilikler yaparak insanlar da zihinlerinde marka oluşturmak gayemizdir.
Son olarak sahte yapay ballarla bir anlamda savaş veriyoruz. Bu sadece biz değil her hakkıyla bal üretenler için geçerli olan mücadeledir. Daha önce dediğimiz gibi biz senelik 200 250 kg arasında ürettiğimiz balları satıyoruz. Medyada takip ettiğimiz kadarıyla tonlarca bal nerelerde nasıl üretiliyor ki bunca reklam maliyetinin altına giriliyor bu da bize manidar gelmektedir.
Yıl 2014 oldu petek sayımızı müşteri pörtfeyine göre artırdık. İlk günden bugüne bayağı  yol aldık ama hedefimiz her zaman en iyisini müşterilerimize sunmaktır.